domingo, 5 de mayo de 2013

FITXA TEKNIKOA: LETXUGA



IZENA: Letxuga edo uraza.

FAMILIA: Laktuka sativa  familiakoa da.


MOTAK: 1000 mota baino gehiago existitu omen dira planetan.
Haien artean ezagunenak:  Izeberg,  kukuluak, erromatarra, hosto kiribilduta , haritz hostoena, batabia…


JATORRIA: Letxugaren jatorria, biologo batzuen ustez, Indiakoa da. Orain dela 2500 urte jada, erein egiten zen.


LABORANTZA: Urtarorik hoberena bere landaketarako udaberria da. Gaur egun, negutegiei esker urtean zehar jan dezakegu. Landare hau zoru ezberdinetan erein ahal da. Landareen arteko distantzia 30 cm-koa izan behar da. Letxugari ez zaio komeni lurzoruan nitrogeno gehiegi izatea.


GAIXOTASUNAK ETA IZURRITEAK: Plagen artean aipagarrienak landare zorriak eta barraskilo  eta bareak dira. Bero handiekin hostoak erre egiten zaizkio.


PROPIETATEAK: Lasaitzeko eta ondo lo egiteko oso landare baliotsua da. Propietate diuretikoak dituenez, gernu infekzioak tratatzeko lagungarria da ere.

Ur kantitate handia du, karbono hidrato, proteina eta koipe, aldiz, gutxi. Horregatik, kaloria gutxiko jakia da. Letxuga oso aberatsa da. Betakaroteno, A, C eta E bitaminetan. Potasio eta magnesio asko baditu ere.

No hay comentarios: